Wat is kwaliteit?
- Gepubliceerd in Boekhouden
- Lees 937 keer
*5 opvattingen:
- Intrinsieke excellentie, schoonheid = filosofische visie
- Aanwezigheid van productkenmerken = productvisie:
- Meetbaar & objectief
- Niet perceptie van klant, maar intrinsieke eigenschappen product voorop
- Aangepastheid aan behoeften van de klant = klantenvisie:
- Moeilijk te achterhalen
- Oplossen dmv marketing: marktonderzoek, enquêtes,…
- Conformiteit met specificaties = productievisie:
- De klant foutloos bereiken
- Eerder naar binnen gericht
- Geconcentreerd op productontwikkeling & productiecontrole
- Verhouding tussen prijs en waarde van een product:
- Klantenkost (total cost of ownership):
- Verkoopprijs
- Tijd & energie
- Psychologische kosten
- Klantenmeerwaarde
- Klantenkost (total cost of ownership):
*8 dimensies van kwaliteit:
- Prestaties van product of dienst (primaire functionaliteit):
- Sluiten aan bij product- en klantenvisie
- Meetbaar & onderling vergelijken
- Toebehoren (features):
- Secundaire attributen
- Onderscheid prestaties/features steunt op inschatting klant & evolueert in tijd
- Betrouwbaarheid:
- defectwaarschijnlijkheid
- Conformiteit:
- Mate waarin ontwerp & gebruik product overeenstemmen met vooropgestelde normen
- Intern: % afgewezen producten
- Extern: service/reparatiebezoek & klachten
- Objectief meetcriterium
- Productievisie
- Duurzaamheid:
- Technische & economische levensduur
- Onderhoud & dienstverlening:
- Zowel objectief als subjectief criterium
- Esthetische ervaring:
- Persoonlijke voorkeur klant
- Gepercipieerde kwaliteit:
- Bij afwezigheid voldoende informatie