Hoe veilig Bitcoin bewaren? - Top 10 Beste Bitcoin Wallet
Wie Bitcoin wilt ontvangen of verzenden heeft een Bitcoin wallet nodig. In deze virtuele virtuele portemonnee wordt jouw cryptovaluta bijgehouden. Na installatie ontvang je een Bitcoinadres. De 10 beste wallets hebben we voor jou vergeleken in dit artikel!
Bitcoin Wallet
Een wallet is een programma of app dat je op je Desktop, Smartphone of USB kunt downloaden. Om Bitcoins te bewaren, over te maken, te kopen of te verkopen heb je een wallet nodig dat verbonden is aan een Bitcoinadres. In die zin is een Bitcoin wallet in grote mate te vergelijken met een bankrekening.
Beste Bitcoin Wallet
- Electrum (Software wallet): Veilige wallet met dubbele authenticatie, dat eenvoudig in bediening is en toelaat om met behulp van een geheime zin uw portemonnee terug te vinden, in geval van verlies.
- Bitcoin Core (Software wallet): Een wallet met een volledige transparantie dat over het Bitcoin-client netwerk verloopt. Het voorkomt het vrijgeven van informatie en heeft een sterke bescherming qua privacy en stabiliteit.
- Exodus (Hot wallet): Deze wallet is een multi-cryptovaluta desktop wallet met een ingebouwde exchange die het toelaat om munten uit te wisselen.
- Ledger Nano S. (Hardware wallet): Een USB-stick waar de wallet op staat, deze kun je offline bewaren. Het grote voordeel is dat je met een enkele tik op de zijknop via het OLED-scherm een transactie kunt uitvoeren en dat deze niet verbonden is aan een computer.
- Armory (Desktop wallet): Een portemonnee met geavanceerde functies geschikt voor Bitcoin-powerusers. De desktop wallet biedt verschillende mogelijkheden aan op het gebied van back-up, encryptie en beveiligde cold-storage van Bitcoin op offline computers.
- Coinbase (Online wallet): Een bedijf dat gebaseerd is in San Francisco en werkt met dubbele authenticatie. Coinbase is werelds grootste Bitcoin-makelaar en biedt ook een exchange-, wallet- en een API voor ontwikkelaars.
- Bitcoin Paper (Paper wallet): Met het gebruik van een sleutelgenerator van BitAddress.org kun je een papieren print van uw wallet maken. Dit systeem genereert een veilige open-source JavaScript sleutel die je kunt printen en offline in 'cold storage' bewaren.
- Blockchain.info (Online wallet): Een gratis online Bitcoin wallet waar je verschillende cryptocurrency kunt bewaren. De online portemonnee dienst werd gelanceerd in augustus 2011 en biedt gegevens aan over recente transacties, blokken die zijn aangemaakt in de bitcoin blockchain, en grafieken over de prijs.
- Trezor (Hardware wallet): Een beveiligingsapparaat voor Bitcoin wachtwoorden, accounts en e-mails. Het is een veilige manier om Bitcoins offline te bewaren waar je naast digitaal geld ook private keys op kunt bewaren.
- Keepkey (Hardware wallet): Een USB-apparaat dat bitcoins opslaat en beveiligt. Met KeepKey wordt uw geld bewaart, moet elke bitcoin-transactie die u maakt worden beoordeeld en goedgekeurd via het OLED-display en de bevestigingsknop.
Bitcoin wallet aanmaken
De eerste stap bij het gebruiken van de Bitcoin is dus het aanmaken van een portemonnee (wallet), waarop de bitcoins “opslagen”, versturen en ontvangen kunnen worden.
De bitcoins worden niet daadwerkelijk opgeslagen in de portemonnee maar er wordt een Bitcoin-adres opgeslagen waarmee de bitcoins verzonden en ontvangen kunnen worden.
Zonder een Bitcoin-adres en de daarbij horende geheime sleutel (die zich bevindt in de portemonnee) kunnen geen betalingen verricht of ontvangen worden. Of de gebruiker nu online is of niet, er kunnen altijd bitcoins ontvangen worden. Zodra de gebruiker weer online komt, wordt de waarde achter het Bitcoin-adres weer geüpdatet naar hoeveel bitcoins het daadwerkelijk vertegenwoordigd.
Het is zeer belangrijk dat de portemonnee goed bewaard wordt, zonder geheime sleutel en toegangscode tot de portemonnee, met daarin het Bitcoin-adres en de geheime sleutel, kunnen er geen betalingen verricht worden. Als het wachtwoord tot de portemonnee of de geheime sleutel verloren wordt, zijn de daarbij behorende bitcoins ook verloren.
Wanneer eenmaal door middel van een portemonnee een Bitcoin-adres en geheime sleutel aangemaakt is, is het erg belangrijk dat deze goed wordt beveiligd. Er kan voor gekozen worden om de bitcoins te beveiligen met een lokale portemonnee of een online portemonnee.
Verschillende soorten Bitcoin wallets
Wie Bitcoin of een andere virtuele munt wilt bewaren, kan dit op vier verschillende manieren doen:
1. Desktop Wallet: Bij een desktop wallet worden de bitcoins op de eigen computer opgeslagen door middel van het installeren van een Bitcoin-wallet. Op deze manier heeft men zelf de totale controle over de portemonnee zonder dat een derde ermee te maken heeft. Er schuilt echter een nadeel aan het opslaan van de bitcoins op de eigen computer, wanneer geen back-up gemaakt is, zijn de bitcoins verloren wanneer de computer crasht, gehackt of gestolen wordt.
2. Hardware wallets: Een hardware wallet is veiliger dan een software wallet! Het eerste verschil tussen de twee soorten virtuele portemonnees is dat je voor een hardware wallet moet betalen. Hardware wallets zijn echter gebruiksvriendelijk en kunnen vergeleken worden met een kaartlezer die je voor internetbankieren gebruikt. De prijs die je hiervoor betaalt, is dan ook vergelijkbaar met de prijs die je voor dit soort kaartlezer betaalt in een computerwinkel. Vanaf dat je meer dan een paar honderd euro aan Bitcoin wil besteden, is deze aankoop zeker een goed investering!
3. Software wallets: Deze wallets zijn virtuele portemonnees die je gratis kunt downloaden. Je kunt ze in grote mate vergelijken met een PayPal account of met een banking app. Bij een Bitcoin wallet geldt echter dat je zelf de eindverantwoordelijkheid draagt voor de veiligheid van de wallet die je gebruikt. Dit is de reden waarom vele Bitcoingebruikers de voorkeur geven aan een hardware wallet.
4. Online wallet: Bij een online wallet worden de bitcoins online opgeslagen. Het voordeel hiervan is dat de gebruiker altijd bij de bitcoins kan en dat een derde zorgt voor de beveiliging ervan. Hierbij bestaat dus niet het risico dat de bitcoins verloren worden wanneer de computer crasht, gehackt of gestolen wordt. Een bijkomend voordeel is dat online diensten vaak extra mogelijkheden bieden die een lokaal geïnstalleerde portemonnee niet biedt, zoals extra wachtwoorden, sms bevestiging, koppeling met een applicatie op de smartphone van de gebruiker en meerdere back-up mogelijkheden.
Bitcoin veilig in een wallet bewaren
Om alle risico’s met betrekking tot de opslag in te perken is het het meest verstandig om een back-up te maken van dat deel van de bitcoins die niet gebuikt wordt. Zo kunnen er achter de portemonnee bitcoins staan waar dagelijks gebruik van wordt gemaakt en kan een back-up van de overige bitcoins zowel op de computer als buiten de computer bewaakt worden.
Dit kan door middel van bijvoorbeeld het opslaan van het back-up bestand op Dropbox, Google Drive, E-mail en het simpelweg downloaden van het bestand en het opslaan in een map op de computer of op USB, dit back-up bestand kan later makkelijk geïmporteerd worden in de lokale of online portemonnee portemonnee. Een andere optie is het uitprinten van de geheime sleutel, de geheugensteun die leidt naar het wachtwoord waarmee de portemonnee beveiligd is en het Bitcoin-adres.
Waar kun je Bitcoin kopen?
Bitcoin kopen kan je via Axiras en Coinbase met Paypal, Mastercard en Creditcard. Via de website Bitonic, is iDeal en Paypal één van de betaalmogelijkheden.
Een goede raad voor wie Bitcoin wil kopen:
Beleggen in Bitcoin is een riskante onderneming. Plotse stijgingen en dalingen zijn niet abnormaal. Wie de koers van de digitale valuta over enkele jaren bekijkt, komt al snel tot de ontdekking dat deze koers op een grafiek hoge pieken en dalen vertoont. Wees voorzichtig met het investeren in Bitcoin. Hou er rekening mee dat je investering in rook kan opgaan!