Menu

De obligatiemarkt

Deel dit artikel:

Obligaties zijn schuldcertificaten die (veelal) terugbetaalbaar zijn op een bepaald tijdstip en aan de houder periodiek een intrestvergoeding garanderen. Model staat de overheidsobligatie die uitgegeven wordt door de overheid ter financiering van begrotingstekorten. De terugbetalingstermijn is veelal lang en de houder ontvang jaarlijks een intrestbetaling.

Bij obligaties geschiedt de overheveling van fondsen van spaarders naar ontleners op het ogenblik dat de obligaties uitgegeven worden op de zgn primaire of emissiemarkt.

Het voordeel is dat ze gemakkelijk verhandelbaar zijn. De uitlener kan gemakkelijk zijn vordering terug omzetten in geld.

De verhandeling van obligaties gebeurt op de zgn secundaire markt (effectenbeurs).

De intrest neemt typisch toe met de looptijd van de obligatie. Ook risicopremies verhogen de intrestvoet. Die premies vormen een vergoeding voor het kredietrisico, dat is het risico van niet-betaling.

In de realiteit zijn er naast obligaties tal van andere vormen van schuldtitels in omloop (kasbons,…). Markten waarop schuldtitels met een initiële looptijd van meer dan 1 jaar verhandeld worden, worden gezamenlijk aangeduid met de term kapitaalmarkt. Schuldtitels met een kortere looptijd, bv schatkistcertificaten uitgegeven door de overheid en enkel toegankelijk voor financiële instellingen, zijn meer liquide en maken deel uit van de geldmarkt in ruime betekenis van het woord.

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen