PROHIBITION EN BEURSCRASH
- Gepubliceerd in Geschiedenis
- Lees 913 keer
In 1919 werd het 18de amendement aan de Grondwet toegevoegd, het hield een verbod in op de productie, consumptie, transport en verkoop van alcohol, het staat beter bekend als de ‘Prohibition’. De alcoholhandel komt in handen van de georganiseerde misdaad.
Zo kon je illegaal alcohol consumeren in de speakeasies, dit waren de beruchte illegale cafeetjes waarmee bootleggers (illegale verkopers) stinkend rijk van werden, de bekendste was Al Capone.
Hij hield zich bezig met drank, kansspelen, prostitutie en woekerleningen,… In 1927 verdiende meer dan $ 60 miljoen. Hij stierf in cel aan syfilis.
In 1933 werd het 18de amendement echter uit de Grondwet gehaald.
Herbert Hoover (1929- 1933) was een Republikein, die bij zijn aanstelling als president meldde dat Amerika bijna geen armoede kende (1928), in 1929 stort de Beurs, om verschillende redenen, echter in elkaar:
- veel mensen hadden gespeculeerd op de beurs en zo werd voor vele aandelen een te hoge prijs betaalt…
- de mensen hadden ook veel consumptiegoederen aangekocht op afbetaling.
- bedrijven hadden meer aandelen uitgegeven dan economisch aanvaardbaar.
Er heerste onzekerheid, en plotseling begonnen mensen razendsnel hun aandelen te verkopen, de beurscrash vond plaats op donderdag 24 oktober 1929, oftewel Black Thursday…
De welvaart van de jaren ’20 was gebouwd op de wankele basis van een ware luchtbeleconomie:
Eerst en vooral verkleinde de Europese afzetmarkt nadat de Europese industrie en landbouw zich had hersteld na WOI en nu dus konden produceren voor eigen markt.
Er was een crisis in de zware industrie, mijnbouw, het spoor en de landbouw…
Zo waren er in 1930 ongeveer vier miljoen werklozen, in 1932 was dit al echter opgeklommen tot 13 miljoen. Verder was het merendeel van de rijkdom geconcentreerd bij maar 2% van de bevolking, die zich praktisch alles kon veroorloven… De rest kocht op krediet.
Hoover en andere Republikeinen vonden dat de federale overheid niet mocht tussen komen in de economie, hij kon de problemen echter niet oplossen…
Men had een bezielend leider nodig, in 1932 werd Franklin D. Roosevelt verkozen.