Realisme en naturalisme (1850-1914)
- Gepubliceerd in Geschiedenis
- Lees 1161 keer
Schrijvers krijgen meer oog voor de hedendaagse realiteit en willen deze zo objectief en gedetailleerd mogelijk weergeven. De roman ‚Madame Bovary’ van Gustave Flaubert presenteert zijn verhaal heel neutraal en men neemt het de auteur kwalijk dat hij niet openlijk het gedrag van de hoofdpersoon veroordeeld.
Het naturalisme is een wetenschappelijke reactie op het realisme, waarbij men de werkelijkheid niet alleen wil beschrijven maar ook wil verklaren. Naturalisten zijn geïnteresseerd in de evolutietheorie en de erfelijkheidsleer. Zij krijgen een deterministisch wereldbeeld: het gedrag van mensen wordt helemaal bepaald door hun afkomst en omgeving.
Émile Zola is de grondlegger van de naturalistische roman. Hij beschrijft alcoholisten en moordenaars zonder hun gedrag moreel te beoordelen. Hij toont ook de ellende van armen om op te roepen tot sociale hervormingen.
Guy de Maupassant schreef ‚Rosalie Prudent’ behoort tot het naturalisme. Voor hem was het leven ‚een avontuur zonder doel’. Hij maakte de Frans-Duitse oorlog mee en oorlogsgruwel komt vaak terug in zijn werk. Na een mislukte zelfmoordpoging werd hij opgenomen en spoedig overleed hij.