Lashley
- Gepubliceerd in Geschiedenis
- Lees 1787 keer
(Beinvloed door behaviorist Watson die ratten gebruikten voor experimenten)
- Lashley en Franz gingen samenwerken. Franz voerde Abolatie experimenten uit op ratten en Lashley trainde de ratten om door een doolhof te lopen.
- Vinding: Locaties van de schade maakte geen groot verschil bij prestatie.
- wel belangrijk was de Grootte van de aangebrachte schade, gecombineerd met de Moeilijkheidsgraad van de doolhof.
- Conclusie Lashley: Herinneringen zijn evenwijdig verdeeld over de Cortex, want er is een hele grote schade nodig om het zo veel mogelijk uit te schakelen. (Komt overeen met opvatting Flourens!)
- Equipotentialiteit; Delen van hersenen kunnen (herinnering) functies overnemen die in verloren zijn gegaan in beschadigde hersendelen.
- Law of Mass Action: Hoe goed een functie wordt vervangen door andere hersendelen, hangt af van de Grootte van de schade. (Hoe grote de schade, hoe minder goed)
- Kritiek op Lashley: Bij ‘simpele’ taken moeten de ratten net zo goed ‘complex’ nadenken en letten op verscheidene stimuli, niet alleen bij moeilijke taken.
- Redundancy Hypothese: Elke individuele herinnering wordt opgeslagen in aparte locaties in de cortex. Hoe sterker de herinnering wordt, hoe meer locaties erbij komen waar de herinnering wordt opgeslagen, omdat het zo meer wordt geassocieerd met andere herinneringen in het brein.
- Holografische Theorie: Zie uitleg Redundancy Theorie. (Door: Pribram)
- Bartholow: Zette naalden op hersenen van mensen en leidde elektrische skocks ernaartoe. Veel kritiek op hem na dood van proefpersoon.