Zijn er 12-stappen programma's voor rokers, zoals de Anonieme Alcoholisten (AA)?
- Gepubliceerd in Gezondheid
- Lees 2399 keer
Nicotine Anonymous is een vorm van groepstherapie. Het begon in Californië in 1982, en is vergelijkbaar met de Anonieme Alcoholisten, de oorspronkelijke 12-stappen, zelfhulpgroep programma. Het is gebaseerd op de veronderstelling dat mensen die een gemeenschappelijk probleem delen gezamenlijk kunnen ondersteunen elkaar destructieve gedrag en de gevolgen daarvan te elimineren. De enige vereiste voor het behoren tot de groep is de wens om te stoppen met roken. De nadruk ligt niet alleen op het stoppen met een verslaving, maar ook persoonlijke en spirituele groei. Het doel is voor elk lid om volledig vrij van verslaving aan nicotine zijn. Wederkerigheid, vertrouwen, eerlijk delen, acceptatie van het zelf, en andere doelen zijn de bouwstenen voor een ondersteunende zelfhulpgroep. Net als andere 12-stappen programma's, is er geen professionele groepsleider. De 12-stap-aanpak ontwikkelt sterke sociale netwerken onder de deelnemers. Rolmodellen die met succes stoppen met roken worden de leiders en sponsoren (mentor) nieuwe leden. Geloven in jezelf en in een hogere macht wordt sterk aangemoedigd. Het concept van een hogere macht is niet op basis van geloof, maar een aanvaarding van de eigen beperkingen ten aanzien van het vermogen om te veranderen op een eigen, waardoor leden van de groep om een sterkere kracht van buitenaf die helpt om hen te begeleiden en hen de kracht om verandering te interpreteren volgens hun eigen persoonlijke overtuigingen. Die buiten sterkte kan de groep zelf of de uitgebreide gemeenschap. Het hoeft niet per se om een abstract wezen zoals God. Tijdens het herstelproces worden groepsleden aangemoedigd om te geloven in de kracht van genezing binnen de groep. De 12 stappen en 12 tradities voor Nicotine Anoniem zijn vergelijkbaar met de Anonieme Alcoholisten.
Ze zijn als volgt:
De Twaalf Stappen van Nicotine Anonymous
1. Wij erkenden dat wij machteloos stonden tegenover nicotine dat ons leven stuurloos was geworden.
2. We kwamen om te geloven dat een Macht groter dan wijzelf ons weer geestelijk gezond kon.
3. We maakten een beslissing om onze wil en ons leven over te dragen aan de zorg van God zoals wij Hem begrijpen.
4. We maakten een diepgaande en onbevreesde morele inventaris van onszelf.
5. Wij erkenden tegenover God, tegenover onszelf en tegenover een ander mens de precieze aard van onze misstappen.
6. We waren volkomen bereid om God al deze gebreken van karakter.
7. Wij vroegen Hem nederig onze tekortkomingen weg te nemen.
8. Wij maakten een lijst van alle personen die wij schade hadden berokkend en werden bereid het weer goed om ze allemaal te maken.
9. We maakten het rechtstreeks bij deze mensen waar mogelijk, behalve wanneer dit te doen hen of anderen zou verwonden.
10. We bleven een persoonlijke inventaris en als we waren fout onmiddellijk toe.
11. We zochten door gebed en meditatie ons bewuste contact met God te verbeteren, zoals wij Hem begrepen, slechts biddend voor de kennis van Zijn wil voor ons en de kracht die uit te voeren.
12. Tot een geestelijk ontwaken had als gevolg van deze stappen, probeerden wij deze boodschap uit te dragen aan nicotine gebruikers en deze beginselen toe te passen in al onze zaken. T
hij Twaalf Tradities
1. Ons gemeenschappelijk welzijn moet eerst komen, persoonlijk herstel hangt af van Nicotine Anonymous eenheid.
2. Voor ons doel, als groep, is er slechts een uiteindelijk gezag: een liefhebbende God zoals Hij Zich kunnen uitdrukken in onze groep geweten. Onze leiders zijn toegewijde dienaren, zij regeren niet.
3. De enige vereiste van Nicotine Anoniem lidmaatschap is het verlangen om te stoppen met het gebruik van nicotine.
4. Elke groep moet autonoom behalve in aangelegenheden die andere groepen of Nicotine Anoniem als geheel.
5. Elke groep heeft slechts een hoofddoel-haar boodschap te brengen aan de nicotine verslaafde die nog lijdt.
6. Een Nicotine Anonieme groep mag nooit goedkeuren, financieren of uitlenen Nicotine Anoniem naam aan een verwante voorziening of onderneming buiten, zodat problemen rond geld, eigendom en prestige ons afleiden van ons hoofddoel.
7. Elke Nicotine Anonieme groep zou moeten worden zelfvoorzienend bijdragen van buitenaf afwijzen.
8. Nicotine Anoniem moet voor altijd niet-professioneel, maar onze dienstencentra mogen speciale medewerkers in dienst.
9. Nicotine Anoniem, als zodanig mag nooit georganiseerd worden, maar we kunnen diensten of comites die verantwoordelijk zijn voor hen die zij dienen, direct.
10. Nicotine Anonymous heeft geen mening over aangelegenheden buiten, vandaar de Nicotine Anoniem naam mag nooit worden getrokken in de publieke controverse.
11. Onze public relations is meer gebaseerd op aantrekkingskracht dan op reclame, we moeten altijd onze persoonlijke anonimiteit handhaven op het niveau van de pers, radio, tv en films.
12. Anonimiteit is de geestelijke grondslag van al onze tradities; zij herinnert ons aan principes voor persoonlijke belangen.
Zelfhulpgroepen en psychosociale nazorg groepen zijn sterk aanbevolen op lange termijn voor mensen die een verhoogd risico op een terugval. Behoren tot een groep kan dit veel voorkomend verschijnsel te voorkomen.
Het succespercentage van Nicotine Anonymous is nog niet goed gedocumenteerd, omdat Nicotine Anonymous is een zelfhulpgroep, die niet wordt gerund door professionals. Een deel van de verzamelde om de effectiviteit van een 12-stap benadering van het stoppen met roken te evalueren gegevens werd uitgevoerd bij een intramurale programma van de Palo Alto Veterans Administration Hospital in Californië. Het stoppen met roken-programma, dat werd gerund door professionals, gebruikt een 12-stap benadering. Een studie vergeleek het ziekenhuis op basis van 12-stap-programma met een andere klinische programma, dat cognitieve gedragstherapie gebruikt als benadering voor het stoppen met roken. De resultaten toonden aan dat meer dan 45% van de mannen die deelnamen aan de 12-stappen programma abstinent waren een jaar na ontslag, in vergelijking met 36% van de mannen die cognitieve gedragstherapie kregen