Menu

Eenvoud als kenmerk van de waarheid

Deel dit artikel:

Hiermee bedoelt men dat het efficiënter is als men iets kan uitleggen met 1 fenomeen, de eenvoudigste theorie ligt het dicht bij de waarheid

Fysica: enkele fundamentale krachten ( natuurwetten)

Belangrijk hierbij zijn de aspecten eenvoud, orde en harmonie. Wetenschappers vinden het namelijk aangenaam om fenomenen makkelijk te kunnen uitleggen. Bijvoorbeeld: Copernicus en Kepler ( Copernicus: aarde draait rond de zon, hij krijgt gelijk, maar kon nog veel dingen niet verklaren). Omdat de fysica enkele fundamentele eenvoudige aspecten heeft, is het volgens de fysicus makkelijk te verklaren. Dit leidt dan tot een intellectuele en esthetische voldoening. Het standpunt van de fysica heeft dan ook een rol gespeeld in een steeds eenvoudiger verklaring der dingen. Een tweede voorbeeld is de relativiteitstheorie van Einstein (1921)  Drastische vereenvoudiging van natuurwetten. Hij geloofde in het goedaardige karakter van de mysterieuze natuur, haar kenbaarheid en haar rationaliteit. ( de verhevenheid van haar wezen).

Zuinigheidsprincipe ( parsimonie)

Dan hebben we nog het zuinigheidsprincipe van William van Ockham (14de eeuw). „Simplex sigillum veri‟ – eenvoud is het kenmerk van de waarheid.

Relatie tussen eenvoud en eenheid: geloof in de diepe verbondenheid van alles wat bestaat

Wetenschap creëert als het ware een harmonie. Bv: hemel en aarde // een dode en een levende. Kennis van de wereld (wetenschap) doet zulke scheidingen binnen de wereld verdwijnen. Daarnaast is er een vereniging van subject en object, namelijk de aandacht van de mens voor de wereld. Deze aandacht voor de wereld (wetenschap) wordt beschouwd als een liefde voor de werkelijkheid.Religisiositeit Einstein in 3 fases : 1) Angst voor de dood, angst voor de Goden 2) De moraal 3) Kosmosische religiositeit

Biologie is complex

Biologie en psychologie hebben complexere ideeën dan fysica. Hieruit kunnen we besluiten dat het niet altijd de eenvoudigste ideeën de meest ware ideeën zijn. Maar wetenschappers hebben wel geloof in Harmonie: geloof in samenhang tussen de verschillende fenomenen in de wetenschap en biologie dat alles samenbrengt.

Verschil tussen wetenschap en religie maar ook gelijkenissen

Wetenschap is geen religie ( holisme) maar wetenschap zijn feiten. We gaan religie ook niet wetenschappelijk gaan benaderen. Maar we kennen eerder een betekenis toe aan religie. Maar wetenschap is ook een deel van de cultuur en vergt een bepaalde kijk op de wereld.

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen