Menu

Wetenschap als visie zonder standpunt

Deel dit artikel:

Wetenschap streeft naar puur objectieve kennis waarin mensen geen rol spelen. Het moet kennis zijn dat geen standpunt heeft (cfr. Thomas Nagel – The View from Nowhere).

Thomas Nagel zegt dat eigenschappen van de realiteit ook bestaan zonder dat we ze kunnen waarnemen, zoals de primaire kenmerken. Primaire kenmerken zijn uitdrukkingen zoals grootte, vorm, gewicht, maat, enz. Deze dingen kunnen we niet met onze ogen waarnemen, maar we kunnen ze wel uitdrukken in getallen, maar we weten uiteraard dat deze eigenschappen zijn van de realiteit.

De belangrijkste historische bron van de visie zonder standpunt is die van Descartes. Hij maakt namelijk een onderscheid tussen het bewustzijn (ziel) en de materiële wereld. Volgens Descartes is het bewustzijn subjectief, want het is het perspectief waardoor we de wereld observeren. Het is hoe de wereld aan MIJ wordt voorgesteld, hoe IK het zie.

Deze visie zonder standpunt is belangrijk voor het succes van de wetenschap. Hierbij zijn belangrijke fenomenen kwantificering en replicatie. Kwantificering elimineert het standpunt van elk observator of theoreticus. En de replicatie van experimenten garandeert de mogelijkheid dat wat juist was voor 1 wetenschapper, waarheid zal zijn voor alle wetenschappers. MAAR is een dergelijke wetenschap van de mens mogelijk?

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen