Brussel-halle-vilvoorde
In 2004 werd het aantal districten hervormd. Per district word een aantal zetels toegewezen. Vroeger 20 districten over belgie. In 2002-2003, regering verhofstad, kiesdistricten ging gepaard met apparentering.Maar men vond dit systeem te ingewikkeld, en bovendien vrij nadelig voor kleine partijen. Districten en provincies ging men laten samenvallen. Omdat dit dan té veel in het voordeel van kleine partijen was, heeft men een kiesdrempel ingevoerd. Want anders kwamen de kleine partijne te makkelijk aan zetel geraken, en dit zou tot versnippering leiden. Voortaan waren er dus maar 11 districten. Maar als districten en provincies samenvallen, zijn er toch maar 10?
Brussel en vlaams brabant vormde één district, enkel voor gewestverkiezingen werd dit gesplitst. Voor federale verkiezingen niet. PROBLEEM: Taalgrens! Brussel zowel vlaamse en franse partijen komen op, dus cdh, ecolo, cd&v kunnen ook in vilvoorde opkomen! Vrij diep in Vlaanderen. Voor ee aantal burgemeesters in halle vilvoorde was dit een probleem. Volgens hen was dit de oorzaak van de verfransing van het gebied, het district.
Juridisch probleem: behalve in brussel, vlaams brabant valt dat district niet samen! Die vallen niet samen met provincie, en daar kan aan apparentering gedaan worden. Strijdig met grondwet, gelijkheidsbeginsel: in alle provincies is het zo, maar in vlaams brabant is het anders. Dus een stem van een vlaams brabander heeft een ander gewicht dan die van een gewone stem.