Wijzigingsbepalingen: (p. 83-85)
- Mogelijkheid om een al in werking getreden wijzigingsbepaling te wijzigen of op te heffen:
- Zodra een bepaling tot wijziging van een oorspronkelijke tekst in werking treedt, is ze ogenblikkelijk uitgewerkt: als ze een vervanging, toevoeging of invoeging in de oorspronkelijke tekst betreft, wordt de inhoud van de wijzigingsbepaling onmiddellijk in de tekst opgenomen; als ze een opheffing in de oorspronkelijke tekst betreft, is de opheffing onmiddellijk werkelijkheid in die tekst.
- M.a.w.: zodra een wijzigingsbepaling in werking is getreden, kan ze geen nieuwe uitwerking meer hebben; ze is vergelijkbaar met een lege doos.
- Conclusie: het is zinloos een wijzigingsbepaling die in werking is getreden op te heffen of te wijzigen!
- Omschrijving van opheffingsbepaling (OB)
- Opheffingsbepaling in ruime betekenis: een bepaling die een regeling geheel of gedeeltelijk afschaft
- Gedeeltelijk afschaft: OB kan betrekking hebben op een artikel of een onderdeel van een artikel.
- Verwar opheffing niet met intrekking:
- Opgeheven regeling verdwijnt alleen voor de toekomst uit de rechtsorde (ex nunc)
- Ingetrokken regeling wordt met terugtrekkende kracht afgeschaft (ex tunc)
- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- Wet kan kb wijzigen maar kb kan geen wet wijzigen
- Wet kan zaken toevoegen aan kb!
- Kb kan dan moeilijker gewijzigd worden met ander kb!
- Lot van bepalingen met een eenmalige uitwerking en van overgangsbepalingen
- Bepalingen met een eenmalige uitwerking zijn hoofdzakelijk:
- Wijzigingsbepalingen
- Opheffingsbepalingen
- Intrekkingsbepalingen
- De bepalingen betreffende de inwerkingtreding van een andere regeling
- Van zodra deze bepalingen in werking zijn getreden en hun uitwerking hebben gehad, moet hun lot nadien niet meer worden geregeld. Een opheffing schrapt de bepalingen voor de toekomst en doet derhalve geen afbreuk aan de gevolgen wat het verleden betreft. Het opheffen van een regeling die wijzigings- en opheffingsbepalingen bevat, brengt aldus de gewijzigde of opgeheven bepalingen, zoals die vóór de wijziging of opheffing ervan bestonden, niet “weer tot leven” . (110)
Precies omdat de opheffing van deze bepalingen na hun inwerkingtreding juridisch betekenisloos is, is het evenzeer verkeerd er van uit te gaan dat deze bepalingen moeten worden gehandhaafd. Zonder ze derhalve niet uit van een algehele opheffing van de tekst die deze bepalingen bevat.
Voor wat betreft de overgangsbepalingen moet een onderscheid worden gemaakt naargelang ze al uitwerking kunnen hebben of niet.
Als de periode waarvoor ze van toepassing zijn verstreken is, houd de overgangsbepalingen dan niet buiten de algehele opheffing van de tekst die ze bevat. Uit de opheffing ervan blijkt immers dat ze geen toepassing meer kunnen vinden. Die afschaffing kan hoe dan ook de rechten niet ter discussie stellen die uit die overgangsbepalingen kunnen zijn ontstaan.
Is de tijd dat de overgangsbepalingen van toepassing zijn nog niet verstreken, dan behouden ze hun nut. Neem dus opdat de adressaten ervan er verder nut van zullen hebben en vooral er gemakkelijk kennis van kunnen nemen, de inhoud van die bepalingen op in de nieuwe tekst, eventueel na aanpassing van de formulering, zodat rekening gehouden wordt met de nieuwe toestand ter zake van de regelgeving.
In dat geval kunnen de oorspronkelijke overgangsmaatregelen worden opgeheven samen met de rest van de tekst waarin ze staan.