Menu

Wat is een vlog? | Betekenis en Definitie

Deel dit artikel:

Wat is een vlog

Het woord vlog verschilt maar één letter van het woord blog. De v staat voor video. Een vlog is met andere woorden dus een videoblog. In feite is vloggen het woord video en bloggen gecombineerd.

Waarom een vlog gebruiken?

Vloggen of een videoblog maken, doe je wanneer je verbaal beter bent dan schriftelijk. Wie een vlotte babbel heeft, zal het gemakkelijker vinden om te vloggen dan om te bloggen. Tegelijk kun je in kortere tijd een langer verhaal vertellen. Een blog schrijven van 600-700 woorden duurt minstens een uur.

Een vlog met hetzelfde aantal woorden opnemen, kost je heel wat minder tijd. Bijkomend zien je kijkers meteen met wie ze te maken hebben. Dit maakt je verhaal heel wat duidelijker. Een videoblog geeft je extra mogelijkheden. Zo kun je dingen in het echt laten zien en bij een blog blijft het vaak bij woorden en een foto als illustratie.

Zakelijk vloggen

Vlogs worden ook ingezet door bedrijven. Zo vind je op YouTube voorbeelden van verwarmingsinstallateurs die uitleggen hoe een verwarmingsketel werkt en krijg je van Eli The Computerguy alles te horen wat je maar wil weten over pc-gerelateerde onderwerpen. Op die manier leren je kijkers heel wat bij over onderwerpen die hun interesseren.

Zakelijke vlogs hebben wel een grote valkuil. Je moet altijd bewaken dat je vlog geen commercial wordt. Als dat het geval is, dan klikken de kijkers vlug weg. Dit is trouwens ook het geval bij reclameblokken op TV. Die stijl moet je dus zeker vermijden!

Wat heb je nodig om een vlog te maken?

Wie aan video denkt, denkt al vlug dat het nodig is om dure apparatuur in huis te halen. Tegenwoordig is dit niet altijd meer nodig. Met een moderne smartphone en een tripod waar je de telefoon kunt inzetten, kom je er ook. Een webcam gebruiken kan natuurlijk ook. Natuurlijk kun je ook een fototoestel met videofunctie gebruiken.

Een tripod of andere standaard is wel handig om te gebruiken, omdat je zo het apparaat dat je gebruikt goed horizontaal kunt houden. Na de opname, rest je alleen nog het filmpje te uploaden naar YouTube of een andere vorm van sociale media.

Beroemde Nederlandstalige vloggers

Vloggers vind je niet alleen in het Engelstalige taalgebied. In Nederland en België zijn Enzoknol, Kwebbelkop, Jelly, Unagize, Acid, Kevser, Achterklap en Zaka populair. Deze vloggers zijn vooral populair bij jongeren.

De meeste van deze YouTube idolen maken loaden dagelijks een video op! Voor sommige van deze jongeren is hun vlog een vorm van dagboek. Anderen halen dan weer graag grappen uit die ze pranks noemen. Andere vloggers zijn gamers die hun spelresultaten online delen al dan niet vergezeld van een commentary.

Deze vorm van commentaar kan gerelateerd zijn aan het game dat gespeeld wordt. In bepaalde gevallen kan het ook gaan over iemands opinie over maatschappelijke problemen en soms zelfs over politiek.

Wie was eigenlijk de eerste vlogger?

De eerste vlogger was een Nederlander. Luuk Bouwman vlogde in 2002 al op tropisms.org. Toen was er van YouTube nog geen sprake! Hij werd door de gezaghebbende krant de Guardian een trendsetter genoemd. tropisms.org staat jammer genoeg niet meer helemaal online, maar wordt vandaag nog wel vermeld op de persoonlijke website van Luuk Bouwman: luukbouwman.com!

Welke elementen bevat een vlog?

Een vlog is in wezen een filmpje. Toch zijn er nog andere elementen nodig om de vindbaarheid te vergroten. Zo vind je meestal ook een inleidende tekst, afbeeldingen en metadata om de vindbaarheid in zoekmachines te vergroten.

Vloggen met een eigen domeinnaam of op een platform?

De eerste vlogger deed dit op een eigen website met een geregistreerde domeinnaam. Dat was in 2002 een logische keuze, want YouTube, Vimeo en Dailymotion bestonden nog niet. Waar je ook voor kiest, in beide gevallen is het van het allergrootste belang dat je vindbaar blijft. Ook voor vloggen geldt dat je vlogs en/of je domeinnaam door de crawlers van Google moeten worden opgepikt. SEO is bijgevolg dus ook een belangrijk gegeven voor vloggers.

Wie voor een eigen site kiest om te gaan vloggen, moet over de nodige kennis beschikken om zelf een website te kunnen maken. Tegenwoordig kan een eigen website ontwikkelen ook steeds makkelijker door middel van platformen zoals WordPress.com en Weebly. Je hoeft niet langer een kei te zijn in html5 en CSS om tot mooie resultaten te komen.

Platformen zoals YouTube, Vimeo en Dailymotion zijn bij de meeste mensen bekend als sites waar je zowel video’s kunt bekijken als uploaden. Die populariteit kan in je voordeel werken, maar ook in je nadeel. Er zijn zoveel gebruikers dat het steeds moeilijker wordt om op te vallen!

Belangrijk: niet elke YouTuber is ook een vlogger

We noemden in dit artikel enkele platformen die je als vlogger kunt gebruiken. Daarbij is het belangrijk om weten dat niet elke YouTuber of gebruiker van gelijkaardige platformen ook een vlogger is. Een vlog is een blog in beeldvorm. Niet ieder filmpje op YouTube valt daarom onder de noemer vloggen.

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen