Het personeel wordt opgesplitst in zo homogeen mogelijke groepen.
Per groep wordt vastgelegd :
a) De tijdsduur
- Shoptime of aanwezigheidstijd : personeelsafdeling algemene boekhouding
- Jobtime of productieve tijd : alle kostenplaatsen, respectievelijk kostendragers
- Jobtime / shoptime = 0,.. effectiviteitquotiënt
b) De gemiddelde bezoldiging : deze gebeurt door de personeelsafdeling op basis van de laatst gekende kwartaalaangifte en omvat :
+ brutobezoldigingssom van de periode
+ patronale bijdragelast van de periode
+ pro rata vakantiegeld voor de periode
+ pro rata andere kosten voor de periode
= personeelskost voor de periode
Daaruit berekent men de gemiddelde personeelskost :
Personeelskost voor de periode = personeelskost per uur
Shoptime van de periode
Deze gegevens worden in de analytische administratie aangepast aan de effectiviteitquotiënt :
Personeelskost per uur = analytische personeelskost per uur
Effectiviteitquotiënt
c) De kostprijs van het personeel : deze bekomt men door de jobtime te vermenigvuldigen met de personeelskost per uur jobtime.
Deze methode enkel geschikt als binnen de gevormde groepen geen te grote loonverschillen voorkomen!
2.3.2.2 De gemiddelde personeelskost per kostenplaats-kostendrager
Omvat dezelfde gegevens en berekeningen als in 2.3.2.1 MAAR per personeelsgroep samengebracht in de kostenplaats, respectievelijk kostendrager.
2.3.2.3 De geïndividualiseerde personeelskost
Dit is opnieuw een tarificatie, maar nu uitgevoerd per personeelslid. Zware administratie!